Izdavačka kuća „Studio Bečkerek“, veoma je ponosna na svako svoje delo i na tržištu izdavaštva izdvaja se po brojnim izuzetno kvalitetnim monografijama koje se bave turističkim destinacijama u Srbiji, verskim objektima, ali sa posebnom pažnjom, ova izdavačka kuća, pripremila je nekoliko važnih dela o našim najuticajnijim naučnicima i piscima.

Jedna od naših brojnih monografija, koja se nalazi na policama čitalaca širom sveta, je monografija o Nikoli Tesli. Izuzetno smo ponosni na ovo delo, jer se u njemu nalaze brojni, neobjavljeni podaci o nekim patentima, izjavama, „crticama“ iz života slavnog naučnika i njegovih savremenika, koje su propraćene brojnim do sada neobjavljenim fotografijama, nacrtima, pa čak i pesmama nastalim Tesli u čast! Neke od brojnih zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o najvećem naučniku ikada, pronaći ćete u ovom blogu, a ove i brojne druge zanimljivosti, naći ćete među luksuzno pripremljenim koricama i listovima Monografije o Nikoli Tesli, koju smo pripremili na sprskom i engleskom jeziku.  

Nikola Tesla, naučnik svetskog glasa, koji je svojim brojnim naučnim dostignućima zadužio čovečanstvo, kao izuzetno nadarena osoba, svoj život posvetio je nauci! Sve što je radio od najranije mladosti, praktično detinjstva, bilo je posvećeno traganju za boljim rešenjima! Slobodno možemo reći da je bio vanvremenska ličnost, nadarena i posvećana osoba svom radu i svojim brojnim patentima.

Rođen u Lici, u podnožju brda Bogdanić, u mestu Smiljanu, proveo je detinjstvo u druženju sa mačkama, strahu od strašnog gusana, brojnim dečačkim nestašlucima, ali je već tada pokazao svoje vrline, tako što je pokušao da izgradi male vodenice koje bi koristile vodu iz potočića Vaganac, kao pokretački resurs.

Tako je bilo i u nastavku njegovog života. Puno je vremena provodio čitajući i recitujući, jer je mnoga dela znao napamet! Tako je februara 1882. godine, dok je šetao gradskim parkom u Budimpešti i dok je recitovao baš ove stihove Geteovog „Fausta“, došao na sjajnu ideju!

„Sunce izmiče i dan umire, a ono dalje novi život stvara,

Ah, što nemam krila, pa da se rašire, da za tobom letim iznad zemnog šara“

Recitujući ih, sinula mu je ideja o obrtnom magnetnom polju. Odmah je ovde baš u parku, štapom nacrtao dijagrame koji su prikazani u njegovim fundamentalnim patentima samo par godina kasnije, tačnije 1888. godine.

Priča se kako Tesla nije bio zaniteresovan da život deli sa ženom. Mnogo je puta izjavio, da posvećenost nauci, može samo da poremeti njegovu posvećenost ženi, kakvu on smatra da je potrebna u bračnom životu, i kako bi baš zbog toga, žena kraj njega sigurno patila ili bi naučna dostignuća ostala neostvarena. Ali je jednu relikviju čuvao do kraja života, i nju je upravo dobio od francuske glumice Sare Bernar. Na Svetskoj izložbi 1889. godine upravo je ova koketna dama ispustila svoju maramicu, i ovo je Tesla do kraja svog života čuvao uz sebe.

Dalje, njegov se naučni život razvijao u Sjedinjenim Američkim Državama, u koje je 1884. godine stigao preko luke Avr, potom brodom „Saturnija“ do Liverpula, i tek odatle parobrodom „City of Richmond“ stigao je pomenute godine u Ameriku. Ono što je usledilo pre polaska sa železničke stanice, je bilo ključno! Na samom polasku, primetio je da su mu nestale karte za prevoz i skroman iznos novca koji je imao kod sebe. Ni ta ga činjenica nije pokolebala! Imao je veoma jasan cilj! Odlazak u Ameriku, znao je to, pomoći će mu da ostvari svoj san i ponudi svoje patente, a sve što ima, nalazilo se u njegovoj glavi!

O patentima, prijateljstvima, saradnji, gubljenju saradnika i prijatelja, posvećenosti, padovima i uspesima, saznaćete detaljno u Monografiji Nikola Tesla. I ne samo o tome! Proučite o Teslinim zaslugama, ordenju, prijemima, prijateljima, saradnicima, i brojnim drugim zanimljivostima. Kako je upravo J.J. Zmaj dobio izuzetno mesto u njegovom životu, koliko se Mihalo Pupin zalagao za odbranu upravo Nikole Tesle od njegovih oponenata, kao i da li je Tesla voleo da provodi vreme sa novinarima, kao i to, sa kojim se državnicima sastajao, a sa kojima je skrojio prijateljske odnose.

Velik je Nikola Tesla, njegova dela, bogat životni put, ali čitajući ovu monografiju i učeći o svim njegovim životnim koracima, dobićemo zasigurno nadahnuće da i u svom životu budete istrajni uporni u nameri da čovečanstvu iza sebe ostavite važne delove svog bivstvovanja i rada!

Uživajte i prelistavajte knjigu koju smo pripremili za vas!