Ako je suditi po onoj krilatici da smo ono što jedemo, vodimo li računa o tome šta čitamo.

Koliko često se bavimo našom spoznajom, širenjem znanja iz nekih oblasti ili naprosto upoznavanjem činjenica o nekom gradu, veri ili životu poznatih? Da li često uhvatimo sebe, da samo gledamo u objave na društvenim mrežama ni ne razmišljajući koliko je to vremena prošlo u uzaludnoj šetnji (palcem po ekranu) bez jasnog cilja ili ideje o tome da smo svom znanju dali neku dodatnu vrednost.

Svakako da je važno biti informisan, ali kojim informacijama? Za svakog je važno da zna da su informacije iz proverenih izvora, pisane od strane autora koji su stručni u svojoj oblasti. Upravo da biste bili informisani, proverenim i tačnim informacijama, „Studio Bečkerek“ predlaže vam nekoliko zanimljivih knjiga u nastavku.

Za poslednjih 20 godina, koliko se bavimo izdavaštvom, publikovali smo brojna izdanja, koje se tiču života poznatih ličnosti, a koje su zajedno sa našim timom pripremili autori koji se istinski dugo godina bave određenom temom. Životom Tesle, Pupina, Crnjanskog, gradovima, turističkim destinacijama, verom, arhitekturom i istorijom. I znate šta, veliki broj naših dela „doživeli“ su nekoliko reizdanja, upravo zbog vapaja ljubitelja knjige, za pravim i tačnim informacijama.

 U nastavku, izdvojili smo nekoliko predloga, a mnogo više pronaći ćete na našem sajtu.

Luksuzna monografija o životu i delu Mihala I. Pupina

U knjizi Luksuzna monografija o životu i delu Mihala I. Pupina, autorka Ljubica Otić, hornološki je složila sve važne segmente iz života našeg čuvenog naučnika. Zašto smo izabrali Ljubicu Otić kao autora? Upravo ono što je pripremila i svojim dugogodišnjim radom i istraživanjem svih oblasti života Mihajla Pupina, vredno sakupljala, preporučilo je baš Ljubicu da bude autor ovog dela. Toliko je informacija, dokumenata, zanimljivosti i patenata koje je naučnik za života otkrio i pripremio, koja su se našla u ovoj knjizi. Ljubica Otić, istoričar po struci, zaposlena je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, na mestu muzejskog savetnika. Od 1991. godine zadužena je za zbirke: Građanska nošnja, Albumi i spomenari, Kulturne ustanove i društva, Kulturni i javni radnici, Znamenite ličnosti, Pozivnice, programi i vizitkarte i Mihajlo Pupin. Navedene zbirke obogatila je, putem otkupa i poklona, sa oko 200 predmeta. Zvanje muzejskog savetnika stekla je 2006. godine. Oblast njenog istraživačkog rada vezana je za istoriju građanskog odevanja i ženskih udruženja u Vojvodini, kao i i kulturnih i javnih radnika, znamenitih ličnosti i kulturnog nasleđa Rusina u Vojvodini.

Poručite svoj primerak knjige na ovom linku već danas i nadahnite se brojnim činjenicama koje do sada sigurno nigde niste pronašli o žiovotu Mihajla Pupina.

Jedinstvena luksuzna monografija Nikola Tesla

Knjigu Jedinstvena luksuzna monografija Nikola Tesla, sa posebnom pažnjom priredio je naš čuveni dr nauka, Milovan Matić. Rođen u Aleksandrovcu Župskom, završio je najpre Matematičku gimnaziju a nakon toga i teorisjku fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Oduvek je bio fasciniran životom i delom Nikole Tesle, o kome je objavio mnoštvo feljtona, radova i studija. Svoj doprinos dao je u mnogim delima, izložbama i TV emisijama posvećenim našem najvećem naučniku. Dobitnik je brojnih nagrada i povelja za svoje zasluge u prikupljanju i publikovanju važnih segmenata iz života Nikole Tesle. Za dr Matića se sa pravom govori da je jedan od najboljih poznavaoca vizionarskih stremljenja najvećeg naučnika.

U knjizi koju možete poručiti i preko sajta, naćićete sve zanimljive činjenice o brojnim patentima, mestu njihovog nastanka, kao i o životnim prekretnicama koje su uticale na sveobuhvatni rad Nikole Tesle. Potkrepljena brojnim dokumentima, fotografijama iz života, kao i originalnim nacrtima patenata, ova monografija biće najtačniji izvor iz kojeg ćete saznati baš sve o najvećem naučniku svih vremena. Od momenta kada je prvi tiraž izdat do danas prodato je više hiljada primeraka, i i dalje je jedno od najtraženijih dela na našem tržištu.

Novi Sad Od kuće do kuće

Koliko se jedan grad može dobro upoznati kroz druženje sa izuzetnom knjigom? Pred vama je izdanje koje će vam pružiti informacije do kojih se inače teško dolazi, a svega ovoga ne bi bilo da nije bilo vrednog tima izdavačke kuće „Bečkerek“ i uvažene autorke Donke Stančić. Iako je došla u Novi Sad iz prestonice, zavolela je grad i o njemu saznala i prikupila izuzetno dragocene informacije kada je reč o graditeljstvu, istoriji i arhitektonskim stilovima kojim se ovaj grad izdvaja od drugih. Donka Stančić, istoričar je umetnosti, ceo svoj radni vek provela je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Pored brojnih radova u štampi i stručnim časopisima, autor je brojnih monografija i dobitnik je i brojnih nagrada.

Knjiga Novi Sad Od kuće do kuće koja je priređena na temu arhitektonskih stilova, zanimljiva je svima koji vole grad Novi Sad. Kroz brojne zanimljive činjenice o nastanku određenih palata i objekata, svoje nesebično znanje Donka Stančić deli sa čitaocima koji sa oduševljenjem čitaju svaku stranicu i iznova se vraćaju ovoj knjizi. Svaki prolazak kroz Novi Sad, i pogled na brojna zdanja, nakon ove knjige obogatiće vaše znanje, te ćete uz nju sa ponosom dalje širiti bogate informacije koje ste kroz ovu knjigu prikupili. Ne prestajate da dopunjujete svoja saznanja. Zadivićete se koliko ćete nadahnuća osećati nakon čitanja svake stranice naših publikacija. Ne samo da će Vam biblioteka biti bogatija, već ćete i vaše znanje širiti i dalje nesebično deliti sa prijateljima. Jer sasvim je tačno da smo i ono o čemu čitamo 😉